Anderhalve week geleden is er in de boom bij ons op de binnenplaats processierups ontdekt. Dit is erg vervelend natuurlijk omdat aanraking met de haartjes van de processierups vervelende klachten met zich mee kan brengen.
Er is door de beheerstichting gelijk actie ondernomen. Wellicht heb je al gemerkt dat afgelopen week rood/wit lint gespannen is om de boom zodat je er niet onderdoor kunt lopen.
Daarnaast is er ook een bedrijf ingeschakeld om de processierups te verwijderen uit de boom. Afgelopen donderdag zijn ze aan de slag gegaan met de bestrijding en het terrein is weer veilig om te spelen.
De processierups
De (eiken)processierups is de rups van een nachtvlinder. De rups legt zijn eitjes in de toppen van eikenbomen in de periode van juli tot september, waarna ze rond april uitkomen. De rupsen leven in groepen en maken grote nesten in de taken. ’s Nachts gaan ze vanuit deze nesten in processie op zoek naar eikenbladeren. Na een aantal fasen verpoppen de rupsen zich tot een nachtvlinder.
Gezondheidsklachten
De processierups krijgt na de derde vervelling de overlastgevende brandharen. Dit afweermechanisme bestaat uit kleine pijlvormige haren voorzien van weerhaakjes, die gemakkelijk de huid, ogen en luchtwegen binnendringen. De stoffen die vrijkomen kunnen allergische reacties veroorzaken. Meestal treden deze verschijnselen na enkele uren op, maar dit verschilt van persoon tot persoon. Klachten aan de huid worden vooral veroorzaakt door direct contact met de brandharen. Klachten aan de ogen en de ademhalingswegen zijn voornamelijk te wijten aan haren die door de wind worden meegevoerd. De brandharen van die achterblijven in de oude nesten kunnen 5 tot 6 jaar na het verdwijnen van de rupsen overlast blijven veroorzaken.