Battle of the Saints Hike Explorers

Het is 9 december en er waait een gure wind over de vlakte van de Brunssummerheide. De lucht is grijs en er dreigt ieder moment sneeuw te vallen. Twee groepen explorers staren elkaar aan, niemand beweegt. Klaar om actie te ondernemen. Wie van de twee groepen zal winnen aan het eind van de dag. Wie haalt de meeste kinderzieltjes op voor hun leider. Dit weekend draaide alles tussen Sinterklaas en de Kerstman!

Obstakel op de weg

Het is vrijdagavond 8 december. De explorers verzamelen zich voor het hike met als thema “Battle of the Saints”, een gevecht tussen Sinterklaas en de Kerstman. We vertrekken met z’n allen naar het zuiden, richting Brunssum. We zijn onderweg naar de Heikop, een gebouw dat aan de rand ligt van de Brunssumerheide. Nog maar 3 km verwijderd van onze eindbestemming, slaan we een landweg in dat ons naar de blokhut brengt, althans dat dachten we. Wordt ons even de toegang ontzegt middels een rood/wit gekleurde slagboom.
Terwijl de begeleiding even op de kaart staat te kijken of we niet anders hadden moeten rijden, is één van onze explorers zijn gereedschapskist erbij aan het pakken. “Wij gaan hier door, ik schroef dat ding wel even uit elkaar”, klinkt het vol overtuiging. Hoe leuk en handig dat ook klinkt, we hebben toch maar besloten om een andere weg te proberen om zo op onze bestemming te komen.
Via de andere route, die ons ook langs een bepaald restaurant bracht, (“Jongens, kijk een Mac! Kom, gaan we vanavond naar de Mac!”, roept een van de explorers) zijn we bij de blokhut aangekomen.
Snel even onze spullen uitgeladen en het gebouw even verkend. (“Het gebouw van vorig jaar was groter”, zegt een van de dames, “maar dit is wel lekker knus”)

Het staat in de sterren geschreven

Als eerst op het programma op vrijdagavond, stond een bezoek aan de sterrenwacht. Helaas was het dicht bewolkt dus hebben we geen ster kunnen zien. Er was wel een expositie te zien van ruimtevaartuigen, apparatuur en planeten. Ondanks dat we geen sterren konden zien die avond hebben we wel de telescoop van dichtbij kunnen bekijken. Na wat discussies over het gebruik van de telescoop om bij de buren te gluren, kregen we nog de kans om een presentatie bij te wonen over de sterren in ons zonnestelsel.
Deze korte (not), zeer interessante (not) presentatie werd enthousiast (not) gebracht door iemand van de sterrenwacht die dit toch net even iets te vaak heeft gedaan.
Op de terugweg naar de blokhut toch nog even de Mac aangedaan vlak voor sluitingstijd. Iedereen weer blij!

Ambassadeurs voor de baardmannen

winterhike-battle-of-the-saints-2017Zaterdagmorgen, niet al te vroeg, schuiven we aan het ontbijt. Rustig wakker worden terwijl we onze boterhammetjes naar binnen schuiven.
Terwijl we de laatste hapjes nemen begint de begeleiding alvast met de uitleg van het programma voor vandaag:
Vandaag is iedereen een ambassadeur voor óf de Kerstman óf voor Sinterklaas. Het doel zal zijn om zoveel mogelijk kinderzieltjes te winnen voor je team. Want het gebied waar het spel zich afspeelt, is de hele Brunssummerheide welke vandaag het land “Brunssum” is. Dit land is nog onaangetast door de Kerstman of Sinterklaas en daarom een bron van nieuwe kinderen die kunnen geloven. Door middel van GPS kunnen de explorers nieuwe gebieden (gemeentes) vrijspelen door opdrachten te doen. Hebben ze de opdracht succesvol voltooid dan konden ze hiermee honderden of duizenden nieuwe kinderzieltjes winnen voor hun teamcaptains. (Sinterklaas/Kerstman)
Vol enthousiasme gingen de explorers aan de slag, hoewel één team vrij snel weer terug was vanwege wat opstart probleempjes. Maar deze waren snel genoeg opgelost en konden ze alsnog aan de slag om tere kinderzieltjes te winnen.

Installatie lunch

installatie-explorersHalverwege het programma komen de groepjes ietwat verkleumd aan op de lunchpost. Met een kopje warme soep, warme chocomel en broodjes warme knak is iedereen weer op temperatuur.
Tevens een goed moment om een drietal nieuwe explorers officieel te installeren. We hebben even stil gestaan wat het is om explorer te zijn en waar ons afdelingsnummer 216 vandaan komt. Na een saluut en het na zeggen van de Wet & Belofte kunnen we 3 nieuwe explorers verwelkomen.
Een installatie is altijd een feestje waard en bij een feestje hoort taart. Anke, een van onze begeleidsters, heeft haar best gedaan om een lekker Maltesers taart te maken. Ook kort na een lunch, gaat zo’n stuk taart er altijd wel in.

Honger kunnen ze niet meer hebben, dus zijn de teams weer op pad gestuurd om meer kinderzieltjes te winnen.

Gourmetten

winterhike-gourmettenTerwijl de explorers nog druk met het programma bezig waren is de begeleiding alvast teruggegaan naar de blokhut om vast het avondeten voor te bereiden. De openhaard werd aangemaakt om zo de ruimte alvast heerlijk te verwarmen met een knapperig haardvuurtje. De tafels werden klaargezet, de gourmetstellen uit het vet gehaald en de ingrediënten voorbereid.
Op het einde van de middag kwamen de explorers terug op de blokhut waar ze de tijd hadden om even te douchen en op te warmen en nog een beetje te relaxen voor het eten.
De gourmetstellen werden aangezet (en de stoppen hielden het!) en iedereen zocht zich een plekje uit. Er was keus genoeg qua vlees, vis en ander ingrediënten om lekkere van te eten. Heerlijke combinaties in de pannetjes en lekkere stukjes vlees op de bakplaat. Niemand de nog dacht om naar de Mac te gaan.

Pakjesavond bingo

winterhik-bingoMet z’n allen hebben de afwas aangepakt en alles weer netjes opgeruimd want we hadden plaats nodig. Plaats om alle kadootjes neer te leggen en uit te pakken.
Voordat je een kadootje mocht pakken en je eigen persoonlijke gedichtje mocht voorlezen, moest je eerst een volle bingokaart hebben. De spanning na ieder balletje bleef maar stijgen. En daar was de eerste “BINGO!”. Zo blij als een kind mocht de eerste explorer een kadootje van de stapel uitkiezen en zijn gedicht voorlezen. Van een smiley-masker tot een opblaasbare palmboom, iedereen blij met zijn of haar kado op het einde van de avond.

Sommige hadden nog zin in een avondwandeling dus die zijn er nog even tussenuit gegaan, andere waren moe en gingen alvast naar bed en de rest heeft nog even een spelletje gedaan onder het genot van een drankje. Een geslaagde pakjesavond. 🙂

Sneeuwpret en terug naar huis glijden

winterhike-sneeuwNa de lange en drukke zaterdag zijn we eerst lekker gaan uitslapen voordat we ’s morgens aan ons kerstontbijt begonnen. Eieren met spek, kerststol, suikerbrood, krentenbrood en een paar kerstkransjes die nog over waren. Niet het slechtste ontbijt dat we ooit gehad hebben…

Na het ontbijt was het alleen nog opruimen, tassen inpakken en alles weer schoonmaken. Met de taken verdeeld was dit klusje ook snel genoeg geklaard.
Sinds de ochtend was het al aardig aan het sneeuwen dus hebben we voor vertrek nog een sneeuwballen gevecht gehouden. Toch nog een “witte kerst” gehad tijdens het hike.
De terugweg was echter wel een grote uitdaging want door de hevige sneeuwval was het spekglad op de weg. Rotondes nam je niet maar gleed je over. Twee uur gedaan om terug te komen maar met rustig rijden zijn we zonder ongelukken toch met z’n allen goed thuis gekomen.

Het weekend was weer fantastisch geslaagd!